Oslofjorden

0125

Det finnes neppe noen fjord i Norge som har så stor betydning som Oslofjorden. Selvsagt har vi Sognefjorden og andre kjente landemerker, men Oslofjorden er der det hele startet. Oslofjorden brakte menneskene til det vi i dag kaller for landet vårt. Oslofjorden så Kong Christian seile oppover skjærgården helt til han nådde enden og stiftet Christiania. Christiania ble deretter til Oslo og Oslo ble til Norge.

 

Tur langs Oslofjorden

 

De fleste som har tatt turen langs Oslofjorden har hatt Tigerstaden som utgangspunkt. Her kan man sette seg på en av de titalls fergene som går opp og ned langs den vakre sjøveien sørover – har man tatt danskebåten en gang i livet, har man fått oppleve hele fjorden på sitt beste.

 

Gjennom hele historien har Oslofjorden vært et matkammer for befolkningen i hovedstaden. Tonnevis av fisk blir årlig fanget her og solgt på markeder landet rundt. Kommer man sjøveien oppover mot hovedstaden vil man se flere historiske småbyer på veien. Tønsberg og Fredrikstad er munnvikene på fjorden, med sine koselige sjøpromenader og historiske bygninger i sentrum med flere viktige festninger som har beskyttet landet i tusen år.

 

Hundrevis av små øyer

Deretter kommer man til Horten og Moss, der titalls kanoner har vært utplassert for å beskytte hovedstaden mot utenlandske invasjoner. Drøbak var siste stoppepunkt før man ankom den indre delen av Oslofjorden og den berømte Tigerstaden. Hundrevis av små øyer er også lett beskuelige på veien oppover – et dusin av disse er favoritter blant hovedstadsbefolkningen når de drar på sommerturer ut i fjorden. Hovedøya, Langøyene, Lindøya og Gressholmen med tusenvis av ville kaniner er alle lett tilgjengelige med de titalls små båtene som går i rute under de varmere månedene i året. Unge par setter seg gjerne på en slik båt og glir rundt rundt i den fantastiske fjorden når solen er på vei ned – ingenting er mer romantisk enn en tur i Oslofjorden mens solnedgangen senker seg over hovestaden.

 

Her finner man i tillegg de varmeste temperaturene i Norge og de beste strendene i landet. Nesten halvparten av hele Norges befolkning bor rundt Oslofjorden og det med god grunn. Her har det alltid vært travel handel og ypperlige muligheter for et godt, frodig liv. Under den seneste tiden har det blitt et mangfold av friluftsaktiviteter på fjorden. Nå kan man leie seg en kajakk og titte på Norge fra samme vinkel som de første menneskene gjorde – nemlig fra vannet. Man kan hoppe på en fiskebåt og fange seg middag om man ønsker, eller seile rundt i det varme vannet om man foretrekker å svinge sine egne seil. Mennesker har bodd her i over tusen år. Bor man ikke lenger i området er det fortsatt hit man kommer når hjertet er i sorg. Tusenvis av heldige nordmenn har kjøpt seg sommerhytter på øyene i Oslofjorden – dermed er det alltid hit man farter for å nyte varme dager i godt selskap. Oslofjorden er en viktig del av Norge. Den er en naturlig del av historien og kulturen – Edvard Munch har malt flere bilder av den flotte fjorden. Ja, titter man på Skrik er det nettopp Oslofjorden man ser i bakgrunnen.

Comments are closed.