Containerskip

0715

Når man ser for seg skip, tenker man som oftest på romantiske doninger med seil, eller på vanvittig dyre yachts med svømmebasseng og boblebad, slik som Røkke har. Det finnes derimot skip som kan få frysninger til å gå ned langs ryggen på deg om du ser dem fra nært hold. Disse skipene er absolutt ikke farlige og har ingen form av våpen på dem – de er ikke militærskip engang. Skipene vi snakker om her er nemlig containerskip. Containerskip som frakter det du og jeg skal spise, ha på oss, sette på hyllene og sende i gave. Uten containerskipene hadde ikke verden vært det globaliserte stedet det er i dag. Containerskip er som gigantiske plattformer med tusenvis av kontainere som er lasset oppå hverandre. De minste containerskipene har plass til et par tusen kontainere, mens de største gigantene der ute har over ti tusen kontainere maksimalt på dekket sitt. 10 000!

Det største containerskipet

Det desidert største containerskipet i verden er bygd av våre sørlige naboer, nemlig i Danmark. Danskene har hatt nærmest monopol på havshandelen i de seneste årene, med det store selskapet Maersk i spissen. Det er skipet Emma Mærsk som regnes til å være det største i verden med plass til hele 11 000 kontainere. Når man ser henne på havet er det som nærmest en hel by som flyter på vannet. Containerverdenen er veldig komplisert og styres av flinke logistikkarbeidere i hundrevis av land. Et produkt blir laget i ett land, flyttes av mindre containerskip til en større havn der containeren lagres helt til et større skip frakter det videre til en enda større havn og så videre helt til containerne blir losset av i endepunktet. Containerskipene er på fremgang – snart er nesten ti prosent av alle skip der ute containerskip. De verdenskjente kanalene i Panama og Suez har hjulpet industrien med å nå raskere frem til konsumentene og fraktprisene daler nedover.

En milliard kubiske tonn sendt årlig med containerskip

Snart blir det billigere å sende sakene sine med containerskip enn med flyttebil om man velger å bo i et nytt land. Engelskmenn er fremst i verden når det gjelder å bruke containerskip til å flytte sakene sine. Bilindustrien nyter også godt av containerskipene – nå er det både lett og rimelig å fylle et containerskip med tusenvis av nybygde biler og sende skipet på en reise verden rundt. Det går kanskje raskere med et fly, men det er helt umulig å få plass til tusen biler på et fly. Over en milliard kubiske tonn med varer blir årlig sendt med containerskip rundt omkring i verden og det stopper ikke der. Siden vi snakket om fryktinngytende skip tidligere her, må man nevne at de største containerskipene ofte er over 400 meter fra ende til ende. Det betyr at verdens raskeste mann vil bruke nesten et minutt på spurte fra start til slutt. Brede er de også, ofte rundt 40-50 meter, fordi balansen må opprettholdes – ingen vil miste tusenvis av containere på havet. Det totale arealet av de største skipene ligger på rundt tjue tusen kvadratmeter, altså tre-fire ganger større enn Ullevål stadion. Nå ble det nok lettere å forstå hvorfor de gigantiske containerskipene er så skremmende.

 

Comments are closed.