Cruise på Mississippi

1451

Mississippi er den største og den viktigste cruise-elven i USA, ”Den store elven”, som indianerne kalte den, renner gjennom omlag ti stater og munner ut i den Meksikanske bukten. ”Gigantiske Mississippi, grandiose, praktfulle Mississippi, én mil bred, bærer sitt vann, glitrende i solen, og elvebredden er dekket med tett skog. To åser –  oppe og nede langs strømmen – avrunder elvens speil, forvandler den til en innsjø, stille, glinsende og uberørt”, skrev Mark Twain om denne elven. Mississippi tjener som en naturlig grense for statene Arkansas, Missouri, Tennessee og Wisconsin. På elvebreddene finnes det masse historiske monumenter fra borgerkrigstiden, fødesteder for bluesmusikken og andre spennende severdigheter. Disse ble omtalt i klassisk amerikansk litteratur, blant annet i den berømte Mark Twains roman ”På Mississippi”.

Cruise på Mississippi har en lang historie. Den første kommersielle dampbåten var bygd av Robert Fulton, som i 1807 bygde en båt med skovlhjul ”North River Steamboat”. Denne dampbåten seilte langs Hudson mellom New York og Albany med en hastighet på 9 km/t. I 1810 seilte det  20 dampbåter langs elven, på 1830 tallet var det 1200 båter. På 1820 tallet ble de sørlige statene med i USA, og da oppstod behovet for å frakte bomull, ris, tobakk og malt. Dampbåtene passet veldig bra til dette. Dampmotorene ble først fyrt med ved og etterpå med kul.  I 1811 ble båten ”New Orleans” den første dampbåten med skovlhjul som har kjørt hele veien mellom Ohio og New Orleans.

Pengespill på dampbåtene

Pengespill ble veldig populært ombord på dampbåtene. Her var det mye svindel, hvor de som jaktet på spenning ble loppet av profesjonelle svindlere. Slike spill ble etterhvert forbudt i byene og de flyttet seg til elvene. Det var også arrangert ulike båtrace på Mississippi, hvor veddemål ble gjort på favorittbåter. Dampmotorene ble kjørt hardt under racing og forårsaket ofte brann ombord. Trykkokerne var ikke sikret på noen måte, noe som ofte resulterte i eksplosjoner.

Moderne båter med bevart sjarm

Nå brukes nye og moderne båter, som har bevart prakten og sjarmen til de gamle historiske båtene. Kommer du med på et cruise på Mississippi, opplever du tradisjoner og atmosfæren fra dampbåtene som seilet langs elven for 100 år siden. I de siste årene har cruise på Mississippi blitt sjeldnere. På grunn av mange naturkatastrofer, slike som orkan Katrina i 2005 og finanskrisen, har cruiseindustrien opplevd en nedgang. Men fra 2009 begynte oppgangen igjen. Dampbåten ”American Queen” har gjennomgått en total renovasjon og ble den største elvedampbåt i verden. Nylig ble en annen båt, ”Queen of the Mississippi”, som er halvparten så stor som ”American Queen” restaurert og har startet sin cruisesesong. Disse båtene, renovert ved hjelp av de mest moderne teknologier, er raske, sikre og komfortable. Man kan finne alle moderne fasiliteter ombord – romslige lugarer, bibliotek, lounger og restauranter, elegante salonger og heiser.  En ting som er spesielt for cruise på Mississippi er mengde av gamle båter som er styrt av små familiebedrifter.

Et cruise på Mississippi går gjennom 10 stater. Er du med på et slikt unikt cruise, opplever du det optimistiske Amerika, med sine tallrike severdigheter. Hovedhavner på Mississippi er ”Elvis by” Memphis, countrymusikkens hovedstad Nashville og den berømte havnebyen New Orleans, kjent for sine jazz-festivaler.

Comments are closed.