Ferger

1051

Alt som tar deg eller lasten din fra punkt A til punkt B ved hjelp av vann, kalles en ferge. Skal du ut på en liten familietur til Danmark og tilbake, tar du mest sannsynlig Danskebåten. Danskebåten er en ferge. Kjører du E6 nordover mot Bodø, vil du før eller siden komme til et sted der du må kjøre om bord på en båt som tar deg videre. Deretter kjører du av båten, tilbake på motorveien og fortsetter din ferd.

Historie

Ferger har blitt brukt i tusenvis av år som en smidig måte å bygge forbindelser på. Det var stas å være blant de første fergene i Egypt som tok folk over Nilen. Like stas var det for Ola å være kaptein på båten som tok folk hjem fra byen og ut til øyene i Lofoten før i tiden. Ferger finnes i de aller fleste land i verden og kommer aldri til å bli borte. Broer kan forsvinne, men fergene avslutter aldri sin drift. Forresten kan man ta seg med båt fra Nordsjøen til Middelhavet gjennom Europa! Kanaler og elver har blitt bundet sammen for at ferger skal kunne ta folk dit de vil, så mye har vi disse båtene å takke for. Kristiansund er meget kjent for sundbåtene sine – disse har vært i drift siden slutten av 1800-tallet og kommer alltid til å prege bybildet. Det finnes faktisk mange typer ferger. Hydrofoil er en type båt som sklir på vannet i høy fart. Slike er det flere av i den Engelske kanalen, der de raske båtene kan konkurrere med togene som går under vannet. Verdens mest kjente fergetype er selvsagt cruiseskipet. Det tar deg fortsatt fra punkt A til punkt B, men med komfort og klasse. Her i landet har vi også kabelferger og pongtonger som populære fremkomstmidler utenfor byene. En pongtong er som en flytebrygge med motor. Disse har stor plass og er veldig greie å bruke på små avstander. Det samme kan sier om kabelfergen – her er det dog ingen motor, men et rep som er festet mellom destinasjonspunktene. Repet går igjennom båten og det er bare å dra i det avhengig av hvilken retning man vil komme.

Småbåter som fellestransport

Nå som båter blir stadig billigere å produsere, har mange byer rundt omkring i verden introdusert småbåter som fellestransport, akkurat som de har i Kristiansund og Oslo. Det er vel umulig å motsi at båter er tryggere enn biler? Når man sitter på en ferge kjenner man vannet gynge båten mens rolig musikk spiller i bakgrunnen og smilende mennesker prater med hverandre. Ingen bråstopp som på en buss eller bil og ingen klaustrofobi som på et tog. Ser man på ferger i fremtiden, vil de være overalt. Sola skinner oftere på vann enn på land, dermed blir soldrevne ferger en vanvittig god mulighet for grønn transport. Vindkraft er også en mulighet, samtidig som vannet selv kan brukes som energi – vannkraft er jo en populær energikilde. Fremtiden vil være full av økologiske ferger som drives på fornybar energi. Slik vil flere mennesker ha muligheten til å sitte på en ferge og kjenne freden sige inn. Føle hvordan sjelen forvandles til en myk pute mens vannet gynger oss stille inn i nirvana. Ferger er ikke en transport som alle andre.

Comments are closed.