Fergetrafikk i Norge

0315

Norge er som en egen verden. Som en egen, liten verden perfekt balansert mellom fjell og vann. Ja, det er faktisk ikke mye annet vi har her i landet enn fjell og vann. Ofte rager høye fjellspisser rett opp fra havet, med frodige skoger og et fantastisk dyreliv der det finnes plass til dette. Med så mange elver, sjøer og fjorder er det praktisk talt umulig å ikke ta en båt før eller siden om man bor i landet.  Ja, kjører man E6 nordover tar det ikke altfor lang tid før man faktisk ser seg nødt til å gå om bord på en ferge. Motorvei på vann, ja, Norge har det aller meste på hyllene!

Vanntransport i Norge

Det finnes neppe andre land der ute som har et så godt utvalg av vanntransport som Norge. På enhver elv, på enhver innsjø og på hver eneste fjord kan man finne små og store båter som tar deg på kryss og tvers av landet. Vil man se Norge som det en gang var, bør man slenge seg på en ferge og se landet fra vannet. Det finnes hundretalls av fergeruter som er i drift året rundt og de aller fleste av disse vil gi deg en opplevelse for livet. Fantastiske utsikter, god mat og fargerike bilder vil for alltid sette seg på minnet. Det har vært lovsatt i snart åtte hundre år at ferger skulle ta folk over vann her i landet. Alle steder der mennesker ofte ferdes skulle det være en båt som tok folk over vannet. Selvsagt kan man hoppe på den verdenskjente Hurtigruta for å titte på de endeløse fjordene og de sinnsykt vakre landskapene rundt, men det holder faktisk å bare komme seg til Sogn og Fjordane med bil for deretter å hoppe på en av de mange fergene som krysser Sognefjorden. Mye billigere blir det også.

 

Er man av det mer eventyrlystne slaget, bør en tur til Lofoten stå på toppen av ønskelisten. Selv om alle bebodde øyer på Lofoten nå er forbundet med fastlandet via broer og veier, er fergene fortsatt den foretrukne transporttypen. Her kan man parkere bilen og gå og sette seg på dekk mens man titter på den unike naturen og de snødekte fjelltoppene som rager opp av vannet. Senjafergene er kjempepopulære året rundt – det anbefales faktisk å komme om vinteren for å være sikker på at man får plass. Har du ekstra god tid kan du dra ut mot Vesterålen eller Andenes – her har de aller færreste turister satt sin fot. De færreste innbyggerne i hovedstaden har dratt nordover for å hoppe på en ferge fra 60-tallet. Det moderne mennesket foretrekker dessverre moderne ting.

Med ferge til Danmark og Tyskland

Ferger til Danmark og Tyskland har nesten daglige avganger og setter alltid av gårde fullspekket med mennesker i alle aldre. Danskebåten er en favoritt for mange, med billig alkohol og spilleautomater. Kjenner man seg sliten av bylivet er det fort gjort å hoppe på den neste båten til Fredrikshavn – turen koster sjeldent mer en noen få hundrelapper. Uansett hvilken ferge man tar, kan man være sikker på å få i seg noe av den beste maten Norge har å tilby. Ferske reker og røkt laks, kokt torsk og marinert sild. Ferske urter og salte poteter. Fergetrafikken i Norge er Norge i et nøtteskall. Koselig og med god mat, med hyggelige, snille mennesker og en atmosfære som oftest drar et smil ut av selv de verste surpompene.

Comments are closed.