Fiskebåter

0515

Mennesket har fisket i tusenvis av år. Det startet med at forfedrene våre brukte piler og stokker for å fange fisken rett opp av vannet. Deretter utviklet vi oss til å lure fisken på en krok som var festet til en pinne eller en line. Så fort mennesket begynte å oppfinne mer kompliserte verktøy, tok fiskingen virkelig av. Nå kunne hvem som helst, verden rundt, mette seg og sin familie – det eneste man behøvde var kort avstand til en elv, innsjø eller hav, samt et snev tålmodighet. Som alt annet her i verden, ble konseptet raskt utviklet videre – nå var det ikke lenger nok å mette seg og sin familie. Man måtte mette naboene, mette landsbyen, ja, kanskje til og med selge fisken sin til andre og tjene noen slanter?

Fiskebåter en del av kulturen

Det var i denne perioden fiskingen virkelig tok av. Man bygde båter og gikk ut på havet over lengre perioder for å få fiske opp så mye som mulig. Alt som var til overs etter festmiddagen når man var vel hjemme på land, ble solgt på markedet. Nå kunne hele familier brødfø seg av fiskingen. Fiskebåter i utallige størrelser og varianter ble oppfunnet. Vi har alle sett de meget spennende, tradisjonsrike fiskebåtene som brukes i Middelhavet og Asia (Thailand spesielt). Mange har også sett de rare fiskebåtene som indianerne i Brasil brukte. Disse er en del av regionens historie, en del av kulturen.

 

Når industrialiseringen kom, ble det ikke lenger nok å brødfø familien. Nå kunne man bli rik ved å fiske opp tonnevis av fisk og sende de til fjerne land som gjerne betalte mer enn naboene. Selvsagt ser man fortsatt mindre fiskebåter rundt omkring – ringnotsnurper og mindre sjarker er ypperlige for å fange en stor mengde fisk uten å overdrive. Det er slike små farkoster man for eksempel kan beskue ved brygga i Oslo hver morgen.

 

Fra trålere til hobbifiskere

Ser man på fiskeindustrien globalt, er det trålere det går i. Trålere deles opp i to varianter – fabrikktråler og industritråler. Førstnevnte er de gigantiske doningene som fanger opp millioner av fisk som deretter blir sortert og sent til alle verdens land. Det er som oftest disse fiskene vi kjøper i butikken og får servert på restauranter. Det er kanskje veldig upersonlig og frekt å fiske opp såpass store mengder med fisk fra havet – man ser jo ikke på fisken engang. Men i bunn og grunn er vi alle sultne og fisk er alltid et smakelig måltid. Industritrålerne gjøre mer eller mindre det samme som fabrikktrålerne, men her går ikke fisken til matbordet. Industritrålerne fanger nemlig fisk som brukes i industrien. Det kan være snakk om fiskeolje eller fiskemel, men en sjelden gang kan man også se disse på middagsbordet.

 

Ser man bort ifra de store, tunge maskinene som fanger langt mer fisk enn hva man kan spise, finner man hobbyfiskerne som setter ut i sine små joller og snurper for å fange middag. Linefiske blir stadig mer populært i Norge og vi har for tiden over tre hundre autolinebåter vrimlende rundt i Atlanteren. Fiskebåter kommer ikke til å bli borte, aldri. Så lenge det finnes vann, vil det finnes fiskebåter. Vi har dem å takke for utviklingen vår – fiskebåtene har tatt oss dit vi er i dag.

 

Comments are closed.