Med båt på Oslofjorden

0215

Oslofjorden byr på en rekke aktiviteter for hele familien. Folk strømmer hit under de varmere månedene i året for å smake på Norges beste klima og nyte alt hva hovedstaden har å by på, samtidig som man får utforsket historien. Oslofjorden kan fortelle om hele Norges historie, fra start og til dags dato. Man kan trygt si at Norge ikke hadde eksistert uten Oslofjorden. I hvert fall ikke Norge som man kjenner det i dag. Oslofjorden er som skapt for friluftsliv med sin fantastiske skjærgård og hundrevis av små øyer som venter på å bli utforsket. Har man sansen for vann og havet i seg, vil fjorden kunne tilby det aller meste av aktiviteter.

Rutefergene er fellestransport

Blant den lokale befolkningen i hovedstaden er en tur på Oslofjorden om sommeren en uungåelig aktivitet. Det finnes en rekke ferger som tar deg på kryss av tvers og fra øy til øy. Selv om man kan komme seg til både Gressholmen og Hovedøya året rundt, må man vente til sommeren før rutetrafikken til Bygdøy og Langøyene åpnes. Det beste med rutefergene er at de blir ansett som fellestransport – dermed kan du bruke din vanlige bussbillett også her. Er man på besøk i Oslo bør man dog unne seg en dagstur på en av seilbåtene eller på en skute som tar besøkende til de mest idylliske stedene i fjorden. Den aller mest kjente av disse båtene er Christian Radich, som nettopp har feiret sin hundreårsdag. Skipet har så mye historie i seg at det så vidt rekker med en tretimers tur med guide. Tiden flyr når man har det moro og man kan faktisk føle at skipet puster historie mens det glir igjennom det varme vannet. Slenger man seg på en utflukt i denne magiske båten vil man garantert huske det resten av sitt liv.

Båtutflukter og fjordtaxi

Det finnes i tillegg en stor mengde andre muligheter for å se Oslofjorden fra vannet. Utallige båtutflukter setter av gårde under hele sommeren – har man ikke så god tid kan man likesågjerne hoppe på en fjordtaxi. Disse har plass til et dusin mennesker og kan ta det akkurat dit du vil. Er seiling favoritten, kan man også leie seg en seilbåt, da med kaptein, og sette ut dit øynene ser. Med over fem hundre badeplasser rundt omkring i fjorden og med to hundre båttramper, myldrer det av liv her nesten året rundt. Har man hele dagen foran seg kan man ta lange turer langs hele Oslofjorden, men det finnes også mindre turer der man får servert frokost eller lunsj om bord. Enhver Osloborger har kjent følelsen av stolthet og kjent smilet bre seg over ansiktet mens man tygger i vei på ferske reker og titter på solnedgangen som strekker sine armer over Oslofjorden. Mens travle mennesker og turister flyter forbi sitter fiskerne på Aker Brygge og skuer utover den historiske skjærgården – ja, de jobber her enda, disse herrene. Hver morgen fanger de fersk fisk som de deretter tar med seg til den lille havnen ved Rådshusplassen. Her står sjefskokkene på rekke og rad, klare til å kjøpe opp alt som for noen snaue timer siden fortsatt svømte rundt i Oslofjorden.

 

Comments are closed.