Seilbåter

0615

Det er noe magisk med seilbåtene. Med tanke på at de har eksistert i tusenvis av år er de spesielt viktige med tanke på utviklingen vår. Lenge før den første totaktsmotoren ble oppfunnet, fant man seilbåter glidende rundt i alle verdens hav og sjøer. Det unike med seilbåter er at de ikke drives av rå, menneskeskapt kraft. Det er ingen motor og ei heller noen primitive årer. Her er det ikke snakk om å være sterkest eller størst – seilbåter drives nemlig av det mest naturlige av alt. Vindkraft. Seilfolk har kjent til vindkraften lenge før Jesus ble født. Seilfolk har brukt vinden til sin fordel lenge før de egyptiske faraoene. Seilfolk har alltid vært der, men man har ikke hørt hva de har å si.

 

Vindkraften er nok til å drive en hvilken som helst båt – dette kan man se på moderne seilbåter. De kan være bittesmå med plass til kun et par mennesker, eller så kan de være gigantiske doninger med flere etasjer og store middagsbord klare til å ta imot gjester. Det viktigste er at seilet er oppe, så gjør moder Jord resten av arbeidet.

Konkurranser

Det har blitt utrolig populært de seneste årene å holde konkurranser for seilbåter. Her møtes de beste kapteinene i de fineste båtene for å finne ut av hvem som er bestevenn med vinden. Utallige regattaer går av stabelen hvert år, jorden rundt. Nordmenn er blant de beste seilerne der ute – kanskje fordi vi har fisking i blodet. Seiling er i tillegg en gren i OL og er dermed en viktig sport. Det mest kjente seilskipet i Norge er Christian Radich, som det er mulig å beskue fra Aker Brygge i Oslo. Det er et fantastisk fullrigget seilskip med sine sytti meter på dekk og tre gigantiske master. Bare synet av Christian Radich får de fleste til å måpe.

 

Går man tilbake til mindre, mer primitive seilskip, vil benevninger som Slupp og Dhow straks komme opp. Sistnevnte er en arabisk variant – et knøttlite skip med ett stort seil som drar doningen over vannet i utrolige farter. Dhower blir som oftest brukt av lokale fiskere, både i Nord-Afrika og i Middelhavet, for eksempel på den lille øya Malta. Slupper er derimot å finne i Europa – de har sitt opphav i Nederland og ble faktisk brukt som hjelpeskip i krig. Man kunne ofte se slupper på sidene av de store fregattene som seilte rundt i sin evige jakt på pirater. Norge har forresten en lang tradisjon i å lage seilskuter. Helt siden vikingene satte kurs for frodige hav, har kvinner og eldre menn bygd forskjellige seilskip som kunne hjelpe de barske karene på sine ferder. Skipstyper som karv, kogge, kutter og byrding er kanskje ikke så populære i den moderne verden, men en gang i tiden var de å finne overalt i Nordsjøen.

Marineflåter

Seilskip er også å finne i de fleste marineflåter i verden, selv om mer moderne skip med motor og store mannskap er betydelig mer vanlig. Korvetter er veldig vanlige spanefartøy som akkompagnerer større militærskip på deres ferder. Seilbåter er mer enn bare en hobby. De har fulgt menneskets utvikling fra faraoene og romertiden til middelalderen og koloniseringstiden. De er med oss i dag og beviser stadig vekk at det ikke bare er rå maskinkraft som gjelder. Vindkraft er på fremgang og med nok fingre krysset vil vi nok se seilskip vokse seg tilbake til glemt popularitet.

 

Comments are closed.